Trivselregler

 

 

Vad innebär det att bo i en bostadsrätt?
Att äga ett hus, att bo i en hyresrätt eller att bo i bostadsrätt är inte samma sak.
Många som köpt en bostadsrätt tror att de äger den lägenhet de bor i.
Men faktum är att lägenheten rent juridiskt ägs av bostadsrättsföreningen.
Det är inte heller så att man hyr av bostadsrättsföreningen för att man betalar en månadsavgift.
Som bostadsrättshavare har man rätt att använda lägenheten mot att man betalar sin månadsavgift, man kan överlåta (=sälja) bostadsrätten mm. Bostadsrättshavaren är också ansvarig för det inre underhållet av lägenheten (mer om detta nedan). Bostadsrättshavaren är automatiskt medlem i sin bostadsrättsförening.
Det finns både lagar (t ex bostadsrättslagen) och stadgar (i bostadsrättsföreningen) som reglerar bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter.
Bostadsrättsföreningen är alltså den som äger och förvaltar fastigheten och lägenheterna. Varje år väljer de medlemmarna i föreningen en styrelse som har det löpande ansvaret för bostadsrättsföreningen. De boende äger och förvaltar bostadsrättsföreningen gemensamt!

Ansvar, medlemmens
Gränsdragningen mellan vad som  medlemmen ansvarar för och vad som bostadsrättsföreningen ansvarar för i lägenheten framgår i HSB foldern: Vem ska underhålla bostadsrätten? Med nyttjanderätten till lägenheten får du både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten. Ansvarsfördelningen mellan dig och föreningen är reglerad stadgarna och Bostadsrättslagen.

Vem underhåller vad?
Den stora skillnaden mellan boendeformerna bostadsrätt och hyresrätt är att i en bostadsrätt tar medlemmen över underhållsansvaret för (nästan) allting innanför väggarna.
Lagen om bostadsrätt förändrades 2003 . Detta medförde förändringar för bl.a bostadsrättsinnehavarens underhållsskyldighet.
Fastighetstillbehör som är gemensamma för fler än en lägenhet står föreningen för. Detta gäller t.ex. ventilation/värme, vatten, avlopp, elledningar, trapphus, fastighetsskötsel osv.
Allt (nästan) inom lägenhetens väggar är dock bostadsrättshavarens ansvar.

Andrahandsuthyrning
Detta kan t ex. vara studier eller arbete på annan ort, militärtjänstgöring, utlandstjänstgöring under viss tid, provsamboende med partner i annan lägenhet.
Förstahandshyresgästen ansvarar gentemot hyresvärden för att hyran betalas och andra förpliktelser enligt hyresavtalet, såväl för hyror som ordningen i lägenheten. Du måste alltid ha styrelsens tillstånd att hyra ut bostaden i andra hand! ( annars olovlig uthyrning som kan sluta med att lägenheten är förverkad).
Brf Konvaljen har som policy, att köper man en bostadsrätt hos oss ska man bo här!

En avgift för andrahandsuthyrning tas ut av bostadsrättshavaren med 10 % av prisbasbeloppet per år. Beslut har tagits av styrelsen med kraft i augusti 2015 att gälla enligt § 12 i stadgarna.

Ägare till bostadsrätten måste ha kvar sin hemförsäkring. Föreningens brf tillägg gäller fortfarande för ägaren till brf: en. Ägaren har kvar sina skyldigheter ( som om hon eller han bodde där). Andrahandshyresgästen kan inte teckna brf – tillägg, men det är extra viktigt att hon/han tecknat hemförsäkring som skyddar vid skador.

Avgifter
Hyror ( avgifter) skall betalas i tid, senast den sista i månaden.

  • Är inte avgiften betald efter 5 dagar får man en påminnelse från HSB.
  • Efter ytterligare 10 dagar går det till inkasso.
  • När ytterligare 10 dagar har gått kopplas kronofogden in och då kan det bli tal om avhysning, och det kostar även den boende extra avgifter som kronofogden tar ut ca 3 000 kr, man kan även få en betalningsanmärkning som då finns kvar i 3 år.
  •  Om du någon månad får problem med att betala i tid: Kontakta HSB eller någon i styrelsen, så går det att komma överens om en avbetalningsplan.

Balkonger
På våra inglasade balkonger gäller enhetlighet.
Rullgardiner ska vara i samma färg och utförande. Hela gardiner är den boendes ansvar, så tänk på att hissa upp gardiner helt innan du öppnar fönstren.
Avsaknad av eller trasiga gardiner skall ersättas av den boende.

Åverkan på metalldelar får ej göras.

Samma gröna färg skall finnas på våra samtliga balkonger och får inte övermålas.

Balkonglådor får inte hängas utanför balkongen ( endast de godkända från Balco).

Vill ni på egen bekostnad, sätta upp markiser för fönstren skall de också vara enhetliga ( hör med styrelsen vilken färg som gäller).

Tänk på dina grannar- kasta inte ut fimpar eller annat från balkongen.

Brandskydd
Brandvarnare skall finnas i samtliga lägenheter. Rekommenderas att det finns pulversläckare och brandfilt i lägenheten ( Brandförsvaret).
Observera att det är förbjudet att förvara brännbart material i entreer och trapphus.
Skulle brand uppstå p g a att brännbart material förvaras felaktigt ger inte hemförsäkringar respektive fastighetsförsäkring avsett ekonomiskt skydd.
Observera även att ingenting brännbart eller annat, får förvaras löst i källargångarna.

http://www.brandskyddsforeningen.se/i-hemmet/om_det_borjar_brinna

Bredband, TV, Telefoni
Fastigheten är ansluten till Comhem.
Bredband, Kabel TV och Telefoni
Vi har även installerat Stadsnätet,  fiber ( internet, telefoni och TV).

Cyklar
Cykelrum finns i källarna i varje hus och ett cykelhus utanför Frösängsvägen 66. Se till att källardörrarna alltid är låsta. Cykelställ finns på flera ställen på gårdarna.
Lämna inte kvar gamla skrotcyklar varken i källarna eller cykelställen!

Fastighetsskötsel
Föreningen har avtal med HSB service för städning av trapphus,källargångar etc. All  trädgårdsskötsel, skötsel av lekparkerna och städning av hårdgående ytor ( asfalt) och på vintern har de hand om snöröjningen. I detta ingår även parkering och garageområdet. HSB service har kontor i panncentralen vid parkeringen.

Felanmälan
Fel i fastigheten eller lägenheten skall anmälas till vicevärden 076-114 89 57 ( även akuta fel) eller HSB service 010-442 55 00 kl. 9.00-12.00.

AKUTA FEL SOM KRÄVER OMEDELBAR ÅTGÄRD!
ANMÄLS UNDER ICKE KONTORSTID TLL JOUREN SECURITAS.
010- 470 55 39

Försäkring
Föreningen har kollektiv bostadsrättsförsäkring. (Alltså man behöver ej teckna egen bostadsrättsförsäkring)
Obs: Detta ersätter inte hemförsäkringen.

Försäljning, Överlåtelse
Regelverk vid försäljningav lägenhet: Kontakta alltid vicevärden 076- 114 89 57
eller styrelsen när ni tänker sälja lägenheten ( även när mäklare säljer lägenheten). Be att få en blankett : Uppgifter för överlåtelse.
Fyll i blanketten, lämna sedan blanketten till vicevärden eller brevlådan vid Frösängsvägen 50.
Sedan skickas blanketten till HSB.s huvudkontor i Nyköping. Innan allt är klart med försäljningen och köpet måste man bli medlem i HSB och styrelsen måste godkänna överlåtelsen.

Garage och parkering
Föreningen har 41 st. garage och 63 st. parkeringar ( bl a 6 st. med laddstolpe). En separat kölista till parkering och garage, för de hör inte till lägenheterna!
24 tim besöksparkering finns nere vid garagen. Endast till för besökande, missbruk beivras.
Securitas sköter parkeringsövervakningen, 0155-21 20 70

Vad får finnas i ett garage enligt Räddningstjänsten:
Tillbehör till bilen såsom en omgång däck på fälg, takbox, hink med bilschampo och en reservdunk med max 5 liter bensin/diesel (som ska förvaras i bilen).
Garaget får INTE nyttjas som förråd, verkstad eller dylikt. Brandfarlig vätska eller gas får inte förvaras i garaget.
Dessa regler kommer regelbundet att följas upp.

De som har en parkering får själv se till att skotta bort snö på sin parkeringsplats under vintertid. Detta gäller även vid garagen. Angående garagen får du själv se till att sopa bort löv och smuts från det.

Om man vill ha en elparkeringsplats ska man ha motorvärmare installerad!

Bilvärmaren, det vill säga motor- och kupévärmaren, ska vara CE-märkt. Bilvärmaren och karossen ska vara skyddsjordade. Det är viktigt att monteringen görs av fackman enligt tillverkarens anvisningar. Bilvärmaren ska anslutas till ett skyddsjordat uttag utomhus. Sladden får inte dras ut genom fönster eller dörrar.

Tänk på

  • Du får aldrig lämna anslutningskabeln kvar i uttaget när bilen inte är ansluten. Risken finns annars att barn börjar leka med den.
  • Anslutningskabeln ska inte heller sitta kvar, upplindad, på bilens utsida när du kör iväg. Stickproppen blir då utsatt för slask och salt och dess funktion försämras med risk för brand och personskada.
  • Anslutningskabeln till kupévärmaren får inte klämmas i bilfönstret eller i bildörren. Då finns det risk att bilen blir strömförande.

Policy för uthyrning av parkering/garage
Vi ska kunna erbjuda våra boende att hyra antingen en parkeringsplats eller ett garage. Den boende som vill hyra skall vara ägare till ett inregistrerat motorfordon. Parkeringsplatsen och garaget har ingen automatiskt koppling till lägenheten utan hyrs med eget kontrakt.
Uppsägningstiden är tre månader för garage och tre månader för parkeringsplats, uppsägningen ska vara skriftlig.Kölistan till garagen följs strikt när det gäller turordningen och om byte sker ska vicevärden underrättas. Om man vill byta P- plats eller vill ha en extra plats görs anmälan till vicevärden som för upp på kölistan.

P- platserna hyrs ut enligt prioriteringarna:
1: Till den som saknar plats
2: Till den som begärt att byta plats
3: Till den som önskar extraplats
Erbjuds en boende en parkeringsplats och tackar nej har man ingen rätt till erbjudande om ny plats föränn ingen annan vill ha platsen.
Skulle vi få en ledig plats som ingen efterfrågar kan vi erbjuda den till en boende som redan har en plats eller garage.

Då det är brist på parkering och garage:
Inreg. motorfordon.
Inga avst. ”skrotbilar”.
Garagen inga förråd.
1 bil endast parkering. eller garage.
(Om behov uppstår får man lämna antingen parkering. eller garage)

Husdjur
Om djur hyses i lägenheten skall tillses att de inte förorenar, gör ofog, eller oljud.
Detta gäller även utomhus på föreningens område.

Källarförråd och matkällare
Till varje lägenhet hör ett källarförråd och matkällare.

Köksfläkt
Byte av köksfläkt ska på förhand vara godkänd av vicevärd eller styrelse. En godkänd köksfläkt ska vara anpassad för installation i flerfamiljshus med centralventilationssystem.
Installeras det ändå felaktiga fläktar kommer lägenhetsinnehavaren få stå för arbets- och materialkostnader för installationen av bl a don.
En åtgärd som måste vidtas de felaktiga fläktarna för att hela centralventilationssystemet skall fungera.

Lekplatser
Eu anpassade lekplatser, besiktning utförs varje år.

Lägenhetslås
Hösten 2011 byttes alla lås ut i föreningen ( cylindrar). Man fick tre nycklar till sin lägenhetsdörr och fick beställa fler om man behövde!
Om man tappar någon nyckel får man be vicevärden om en rekvisition att göra en ny nyckel.
Vid flytt eller försäljning får man avkvittera hos vicevärden att man har alla nycklar, om inte, får man bekosta en ny nyckelcylinder.
Kostnad ca 2500 kr.

Mopedrum
Brf Konvaljen har iordningställt två förvaringsplatser för mopeder och elcyklar, inomhus på Frösängsvägen 56 och utomhus i cykelskjulet Frösängsvägen 66. Dessa utrymmen är till för mopeder och elcyklar och en särskild nyckel kan kvitteras ut från vår vicevärd.
Du ska vara boende i föreningen för att få tillgång till lokalen.
Om du är intresserad av att låna en plats för din moped, tag då kontakt med vicevärden.Inga mopeder kommer därefter att vara tillåtna på annan plats inomhus. Detta i samråd med räddningstjänst efter brandsyn.

Motion
Du som är medlem i HSB har rätt att lämna ett eller flera förslag till föreningens årsstämma. Dessa kallas för motion.

Det är skillnad på förslag och motion. Löpande under året kan du skicka in förslag på olika åtgärder, synpunkter och annat till styrelsen. Till årsstämman däremot ska du skriva en motion.

Så här skriver du en motion

1. Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om.

2. Skriv vad ärendet handlar om.

3. Avsluta motionen med att själv föreslå ett beslut som du tycker att årsstämman ska ta.

4. Skriv under dokumentet med ditt namn.

Det finns regler för när man senast måste skriva en motion. Om du vill vara säker på att den blir behandlad på nästa årsstämma måste du skriva den i tid och lämna in den till styrelsen, senast före mars månads utgång. Lämna din motion i brevlådan utanför föreningens samlingslokal på Frösängsvägen 50.

Brf Konvaljens årsstämma avhålls vanligtvis i maj.

Parabolantenn
Det är inte tillåtet att montera parabol eller annat på fastigheten.

Renovering
Då det i perioder förekommer nyinflyttning och även då många vill renovera, kan detta bli en störande tid för grannarna. För att störningarna ska bli så små som möjligt gäller dessa tider.
* Vardagar kl 8 – 20
*  Lör – Sön kl 10 – 16
* Storhelger och övriga helgdagar: ingen störande renovering. ( slipa golv och väggar, borra etc.)
Följs inte dessa tider kommer Securitas störningsjour kontaktas, och då kommer det kosta  5600 kr för den som stör!

Rökning
Absolut förbjudet att röka i trapphus och entreér, tvättstuga och föreningens allmänna utrymmen enligt våra ordningsregler!
När det gäller lägenhet och balkong är det inte förbjudet enligt bostadsrättslagen men, bostadsrättshavare ska iaktta ”sundet ordning och skick” och viktigt att man visar hänsyn till sina grannar.

Samlingslokal
Samlingslokal finns på Frösängsvägen 50, kan hyras för t ex kalas,födelsedagar och fester. Hyran för lokalen är 100 kr och 300 kr i deposition. Obs: Endast för boende i föreningen.
Kontakta Thomas Gustavsson 070 – 218 16 50 för att hyra lokalen.

Solarium och bastu
Vid Frösängsvägen 74 har föreningen en lokal med ett nytt solarium, bastu, träningscykel och relax.
Lokalen är öppen varje dag mellan 10.00 – 22.00. Solning kostar 10 kr för 10 min,20 kr för 20 min och 30 kr för 30 min, glöm ej att ta med 10 kronor. Vill man basta kostar det 10 kr/ person.
Man kan boka sig för 2 tim. åt gången/lägenhet och dag. Bokning sker från tvättstugepanelerna, hemsidan eller app på telefon.
Glöm ej att boka av om ni ej kan komma innan tiden börjar, och glöm ej att städa efter er.

Sopor
Vi har ett miljöhus för restavfall, pappersförpackningar, tidningar, plastförpackningar, konserver, glödlampor. batterier och komposterbart avfall.
Allt annat får man transportera själv till kommunens miljöstation.

Styrelsen
Föreningens styrelse utses av årsmötet( föreningsstämman)Föreningsstämman fastställer hur många som ska ingå i styrelsen. Stadgarna säger att minst tre och högst elva ordinarie ledamöter kan väljas. Minst två och högst fyra suppleanter kan utses. I antalet styrelseledamöter ska inräknas en ordinarie och en suppleantplats för HSBs ledamöter. Styrelsen väljs på två år och ledamöterna avgår växelvis.För att väljas in i styrelsen ska man vara medlem i HSB. Undantag är HSBs ledamot samt make/sambo till bostadsrättshavare.
Normalt är att styrelseledamot är medlem i den bostadsrättsförening där man blir invald.
Person som är försatt i konkurs, har näringsförbud eller är omyndig kan ej väljas

Störning – Trygghet
Brf Konvaljen har avtal med Securitas om trygghetsjour.
Bostadsrättsinnehavare som upplever sig störd anmäler till Securitas på telefon 010- 470 57 53, och meddelar var eller vem som stör inom fastigheten. Securitas gör en utryckning och förekommer störningen.
På allmänna ytor inom fastigheten så uppmanar de vederbörande att avlägsna sig från platsen.
Ingen alkoholförtäring får förekomma på föreningens gemensamma ytor utomhus.
Skulle störningen ev komma från en lägenhet, uppmanas den störande till besinning.
Räcker ej dessa uppmaningar underrättas polisen.
Obs! Att den lägenhetsinnehavare som Securitas blir kallade till får stå för kostnaden  5600 kr. ( Securitas fakturerar föreningen först, och sedan fakturerar föreningen den som stört  5600kr)

Detta innebär att medlemmar som blir störda med hög musik, skrik och skrän eller liknande kan ringa och be om hjälp. Störningsjouren rycker då ut och besöker de störande samt om det behövs tar hjälp av polisen. En utryckning kostar den störande ca 5 600:- vilket vi tror kommer att stävja fester, sena kvällar och nätter.

ORDNINGSREGLER FÖR FÖRENINGENS GEMENSAMMA UTOMHUSYTOR:
INGEN ALKOHOLFÖRTÄRING FÅR SKE UTOMHUS PÅ VÅRA GEMENSAMMA YTOR.


Tala med grannarna!

Pratar vi med varandra får vi en tryggare förening och vågar ha ”civilkurage” att tala med grannar som kanske inte sköter sig.
Att någon missköter sig är inte den personens ensak. Vi äger Brf Konvaljen tillsammans!

Trafik på gårdarna
Trafik och parkeringsförbud råder på gårdarna, endast för i och urlastning, max en halvtimme.
Det är absolut förbjudet att köra över angränsande gräsytor eller gång och cykelvägar. In och utfart görs genom bommarna!

Tvättstugor
Föreningen har fyra st tvättstugor, vid Frösängsvägen 52, 54, 62 och 70. Alla med datatidsbokning.
Man har rätt att tvätta en gång/dag och två gånger/vecka, ej avbokade pass räknas.
Om ni ej kan tvätta, boka av innan tvättiden börjar så andra kan använda tvättiden, efter 2 tim försvinner tvättiden om man ej börjat tvätta och annan boende kan boka de 3 timmar som är kvar av tvättiden.

Om man bokat tid för tvättstugan och ej kan utnyttja tiden och struntar i att avboka vid upprepade tillfällen eller missköter städningen, kommer man efter två sådana tillfällen få en tillsägelse. Tredje gången blir man avstängd till dessa lokaler ( gäller även bastulokalen).

Städning av tvättstugan gäller innan avslutat tvättpass.Tänk på att ni som husdjur tex hund och katt som hårar mycket, borstar av det som ska tvättas innan tvätten och efteråt ser till att maskinerna är rena från hår.

Underhållsfond
När man bor i en bostadsrätt ansvarar man själv för det inre underhållet av sin lägenhet.
Med det inre underhållet avses allt i lägenheten, förutom el och vattenledningar samt lägenhetsdörrarna.
I vår förening avsetts ca 3 procent på hyran varje månad till den inre fonden.
Har man renoverat eller köpt något till lägenheten går man till vicevärdsexpeditionen, som är öppet första och tredje måndagen 18.00-19.00 i månaden, och visar kvitto på det inköpta. Han sätter sedan över pengar på erat konto. Detta beslut är taget på styrelsemötet 24/3 – 2015.

Valberedning
Valberedningen är medlemmarnas viktigaste instrument för att skapa och bibehålla en fungerande styrelse som på ett kvalificerat och tryggt sätt kan hantera föreningens verksamhet framöver. Ofta är det valberedningen som tar initiativ till ett nödvändigt förändringsarbete. Valberedningen har alltså en nyckelfunktion och dess uppgift är bl.a. att från den stund den utses, fram till nästa årsstämma, analysera hur den sittande styrelsen arbetar.

Ventilation
Fastigheten har ett mekanisk frånluft system. Vid byte av köksfläkt kontakta vicevärd eller styrelsen om vilken fläkt som gäller.

För att luften i din lägenhet ska kännas fräsch är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska.Även när det är kallt på vintern ska frisk luft komma in och gammal luft och fukt ventileras ut.

I en lägenhet blir luften ”förorenad” av matos, damm från kläder, utandningsluft och mycket annat. Dålig luft kan ge upphov till huvudvärk, allergier och eksem. Därför ska luften regelbundet bytas ut och det sker om ventilationen fungerar. En annan uppgift som ventilationssystemet har är att avlägsna den fukt som bildas när man lagar mat, tvättar, duschar eller badar. Om fukten inte ventileras ut kan det uppstå fukt- och mögelskador.

Springventilen sitter ovanför fönstret. De ska alltid vara öppna för att kunna släppa in frisk luft och detta gäller även under vintern. Luften som strömmar in sprider dessutom värmen från elementet ut i rummet.

Frånluftsventilerna ska hållas rena från damm och smuts. Torka av dem med en fuktig trasa. Ventilerna är justerade för att ge rätt luftflöde, så ändra inte den inställningen. En frånluftsventil ska aldrig täckas över för då upphör ventilationen i din lägenhet att fungera.

Köksfläkten är en viktig del av ventilationssystemet. Ta för vana att med jämna mellanrum rengöra filtret. Ta loss det från fläkten och handdiska filtret med diskmedel. Även när inte fläkten är påslagen ventileras luft ut genom ett öppet spjäll.

Årsmöte
Föreningens årsmöte/ årsstämma avhålls vanligtvis i maj varje år. Föreningen medlemmar kallas i god tid och ges möjlighet att del av föreningens ekonomi och verksammhet. Årsstämman avgör om styrelsen skall ges ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret,
På årsmötet behandlas även de eventuella motioner som inlämmnats i förväg av medlemmarna. På årsmötet, väljs föreningens styrelse,revisorer,distriksombud och valberedning. Valberedningens uppgift är att till nästa årsmöte lägga fram förslag på ledamöter och suppleanter att välja till ovanstående poster. Bostadsrättsföreningen som boendeform bygger på medlemmarnas aktiva deltagande.